דילוג לתוכן הראשי

לחם פרנה




כפר נידח בגליל ואנחנו יושבים מולה – קוראת בקפה מבוגרת, שולחן ישן ופינג'אן של קפה שחור. בזמן שהיא מוזגת את כוס הקפה הראשונה ומתחילה ב"קריאת העתיד " לחברה שלידי אני מתחילה לצחוק ומנסה להבין איך נגררתי לכאן- היא מסתכלת עליי ואומרת בעברית עם מבטא כבד, אני רואה שאת לא מאמינה בכל זה אבל מבטיחה לך שאני אצליח להפתיע אותך.

ואז מגיע תורי, היא מכינה קפה חדש מערבבת אותו ומוזגת לכוס קטנה, אחרי כמה לגימות היא לוקחת לי את כוס הקפה מהיד, מסתכלת לתוכה ואז אלי ומתחילה לדבר: " יש לך ידיים מבורכות, הידיים האלו עוד יעשו אותך מאוד מאושרת, כשאת רוצה משהו את נלחמת עד שאת מצליחה והידיים האלו יביאו לך הצלחה גדולה, את מבשלת, נכון? אני מהנהנת תמשיכי ככה ותראי כמה שאני צודקת, לידיים יש כוח היא אומרת, ידיים מעבירות אנרגיות לכל מה שנוגע בהן ולך יש אנרגיות מבורכות, חכי ותראי אל תצחקי את אהבת חייך את תפגשי כשתכיני משהו, הוא יטעם ומיד יסתכל לך על הידיים וישר תדעי שהוא האחד , הסתכלתי עליה , חייכתי היא החזיקה לי את שתי הידיים ואמרה אלוהים בירך את הידיים האלו" . חזרתי הביתה ומאז אני עושה את כל הלחמים שלי בעזרת לישה ידנית, מרגישה את הבצק ותוך כדי מבינה מה הוא צריך, הפעם לשתי בצק רך במיוחד, בצק גמיש , בתוכו מלית עדינה וישר לגריל, הסבתות קראו לו "לחם פרנה" לחם שנאפה על חלוקי נחל או בסיר גריל. כשטועמים את הלחם הרך עם הקרום הקראנצ'י ישר יודעים שהלחם נעשה עם המון אהבה , מהידיים לתנור..



לחם בגריל ( לחם פרנה).

·         לשם הכנת המתכון יש להיעזר בסיר גריל שנמכר בשווקים (אבל אפשר להשתמש גם בגריל של התנור).

לבצק הלחם:

1 ק"ג קמח לבן מנופה

2 כפות של שמרים יבשים

כף סוכר

2 כפות שמן

ביצה אחת טרופה +כף מלח

2.5 כוסות של מים פושרים( לא חמים).

למלית: ( ניתן לעשות את הלחם גם בלי המלית).

כוס של תרד מאודה קצוץ+ מלח ופלפל+ 100 גרם גבינת פרמז'ן מגוררת

 הכנת הלחם:
1. בקערה רחבה  מערבבים קמח+ שמרים+ סוכר, יוצרים גומה במרכז הקערה ושופכים לתוכה 2 כוסות מים + הביצה והמלח, לשים היטב את הבצק ובהדרגה מוסיפים את 1/2 כוס המים שנותרה, עד שמתקבל בצק רך מאוד וגמיש.

2.מניחים בקערה משומנת קלות, עוטפים בניילון ומשאירים להתפחה כ- 45 דקות..


3. לאחר ההתפחה לשים שוב את הבצק ומחלקים ל- 5-6 חלקים, יוצרים כדור מכל חלק ומניחים על משטח מקומח היטב להתפחה שנייה של 20 דקות.
4. מחברים סיר גריל לחשמל את חלקו התחתון מקמחים מעט, לוקחים כל כדור בצק ביד ומשטחים מעט בעזרת הידיים מניחים בערך2 כפות מהמלית במרכז סוגרים את קצוות הלחם ומהדקים את הקצוות .

5. מניחים בסיר מכסים בחלק העליון של הסיר ומחכים כמה דקות, ניתן להרים את המכסה כדי לוודא שהלחם לא נשרף, בעזרת כף עץ שטוחה או מלקחיים הופכים את הלחם לצידו השני.

6.מוציאים את הלחם המוכן ובעודו חם עוטפים אותו בבד או מגבת נקייה כדי לשמור על הלחות שלו.

שתי הערות חשובות:

* ניתן לעשות את הלחם השטוח גם בלי המלית על מנת לקבל לחם פרווה.

* למי שאין סיר גריל, מומלץ לקמח היטב תבנית אפייה , לכוון את התנור על חום מקסימאלי בפונקצית גריל ולחזור על אותן הפעולות.

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

כרוב ממולא בסגנון דרוזי

שבת בבוקר, סדנת בישול דרוזית בלב  כפר בגליל ואישה דרוזית צנועה בכיסוי ראש ועברית רהוטה מספרת לנו על אהבתה לבישול, על אובדן הבעל, על גידול ילדים לבד ועל הכנת אוכל מדברים זמינים וירקות שמגדלים בחצר, קצת אחרי הסיפור וכוס הקפה ניגשנו למטבח, והתחלנו לעבוד, עבודה שקטה , בלי דיבורים, הידיים מסבירות העיניים עוקבות והכל במהירות. הייתי חייבת לשחזר לו את אותו טעם מיוחד , את אותה חוויה, אז הכנו אותו שוב, הפעם בעיר הגדולה, כשריח רחוק של תבשיל מסורתי מתפזר בכל החדר. כרוב ממולא בסגנון דרוזי, הכרוב הממולא הכי מיוחד שתכינו. מצרכים: 1 כרוב בלאדי- כרוב רחב שנוח לפרק ממנו את העלים כף אבקת מרק ( כן כן כך המתכון המקורי) כף בהרט חצי כפית מלח כפית פלפל שחור גרוס 5 כפות שמן זית 2 בצלים קצוצים חצי כוס אורז כוס מים 1 גבעול סלרי כולל העלים קצוץ חצי כפית קינמון 100 גרם חמוציות מיובשות מיץ מלימון אחד חצי כפית כורכום כף בהרט לרוטב חצי קילו בשר בקר טרי טחון ההכנה: חותכים בעדינות חתכים מסביב ל"ליבו" של הכרוב על מנת שהעלים ישתחררו באופן קל בעת הרתחת הכרוב מרת

עוגת שוקולד קטוגנית

 ימי שישי בבוקר הם הימים הכי מיוחדים, יש להם קצב משלהם, להתעורר ביקיצה טבעית, להכין בצק לחלות, לשתות קפה עם חברים, הקצב הוא שונה ואיתו גם כל יום שישי שונה ובכל שישי אני מוצאת עצמי עושה משהו אחר, אולי כי אני אדם שלא אוהב להשתעמם ואולי כי צחוק הוא חלק בלתי נפרד מהחיים שלי וכשעושים כל פעם משהו אחר מגיעים לסיטואציות מצחיקות. לפני כמה שבועות בזמן שחיכיתי לבצק החלה שיתפח, הכנתי אותה בפעם הראשונה והבאתי אותה איתי לארוחת ערב אצל המשפחה. לא סיפרתי להם שהיא שונה...רק נהניתי לראות כמה הם מתלהבים ממנה. עוגת שוקולד  מיוחדת בתיק האוכל שלנו, ללא גלוטן, ללא סוכר, דלת פחמימה ועם מרקם שנמס בפה. מרכיבים לעוגה בקוטר 24 5 ביצים מופרדות 1 כוס תחליף סוכר אריתריטול 100 גרם חמאה \  תחליף פרווה 1 כוס שמנת להקצפה\ קרם קוקוס 100 גרם שוקולד 85% ומעלה 1.5 כוסות קמח שקדים 1/2 כוס קמח קוקוס 1 כפית אבקת אפייה לציפוי הגנאש ממיסים יחד ומערבבים עד לרוטב חלק : 50 גרם שוקולד 85% ומעלה 1 כפית תחליף סוכר 4 כפות שמנת להקצפה\ קרם קוקוס ההכנה: מפרידים את הביצים לשתי קערות נפרדות מקציפים את החלבונים עם כוס תחליף סוכר עד לקצף עמי

מאפה מוסקה

לכל    חג יש את הרגע שלו, לכל חג יש את הזיכרון שלו, לכל חג יש את המנה שכולם כבר יודעים שתופיע על השולחן ואיכשהו גם מחכים לה. לכל חג יש את הרגע המיוחד שלו וגם לחג הסוכות יש את המנה הקבועה שלו. המנה שתמיד תהיה במרכז השולחן ותיקח את תשומת הלב מכל שלל המנות. המנה שתמיד תוציא קריאות התפעלות והיא הכי פשוטה להכנה, אבל מלאה בזיכרונות של חגים קודמים, של רגעים מצחיקים ושל דברים מרגשים. מאפה של מוסקה בתיק האוכל שלנו, כזה שמוגש למרכז השולחן, כזה שתמיד נראה חגיגי וכזה שכל מי שטועם אותו מתמכר מיד. מצרכים : 2 חצילים גדולים פרוסים לאורכם  תרסיס שמן או שמן זית ומברשת לחצילים  מעט מלח גס לפיזור מצרכים למלית : 600 גרם בשר טחון 1 כפית מלח 1 כפית פלפל שחור גרוס 1 כף פפריקה מתוקה 1/2 כף בהרט 100 גרם צנוברים  קלויים 1 בצל גדול קצוץ 4 כפות שמן זית  1 כוס פטרוזיליה קצוצה 2 ביצים אופן ההכנה: 1.        מניחים את פרוסות החציל על תבנית מרופדת נייר אפייה ומשמנים קלות . 2.        מפזרים מעט מלח גס ואופים בתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות כ- 25 דקות עד ה