יום חמישי, 14 ביוני 2012

לחם פרנה




כפר נידח בגליל ואנחנו יושבים מולה – קוראת בקפה מבוגרת, שולחן ישן ופינג'אן של קפה שחור. בזמן שהיא מוזגת את כוס הקפה הראשונה ומתחילה ב"קריאת העתיד " לחברה שלידי אני מתחילה לצחוק ומנסה להבין איך נגררתי לכאן- היא מסתכלת עליי ואומרת בעברית עם מבטא כבד, אני רואה שאת לא מאמינה בכל זה אבל מבטיחה לך שאני אצליח להפתיע אותך.

ואז מגיע תורי, היא מכינה קפה חדש מערבבת אותו ומוזגת לכוס קטנה, אחרי כמה לגימות היא לוקחת לי את כוס הקפה מהיד, מסתכלת לתוכה ואז אלי ומתחילה לדבר: " יש לך ידיים מבורכות, הידיים האלו עוד יעשו אותך מאוד מאושרת, כשאת רוצה משהו את נלחמת עד שאת מצליחה והידיים האלו יביאו לך הצלחה גדולה, את מבשלת, נכון? אני מהנהנת תמשיכי ככה ותראי כמה שאני צודקת, לידיים יש כוח היא אומרת, ידיים מעבירות אנרגיות לכל מה שנוגע בהן ולך יש אנרגיות מבורכות, חכי ותראי אל תצחקי את אהבת חייך את תפגשי כשתכיני משהו, הוא יטעם ומיד יסתכל לך על הידיים וישר תדעי שהוא האחד , הסתכלתי עליה , חייכתי היא החזיקה לי את שתי הידיים ואמרה אלוהים בירך את הידיים האלו" . חזרתי הביתה ומאז אני עושה את כל הלחמים שלי בעזרת לישה ידנית, מרגישה את הבצק ותוך כדי מבינה מה הוא צריך, הפעם לשתי בצק רך במיוחד, בצק גמיש , בתוכו מלית עדינה וישר לגריל, הסבתות קראו לו "לחם פרנה" לחם שנאפה על חלוקי נחל או בסיר גריל. כשטועמים את הלחם הרך עם הקרום הקראנצ'י ישר יודעים שהלחם נעשה עם המון אהבה , מהידיים לתנור..



לחם בגריל ( לחם פרנה).

·         לשם הכנת המתכון יש להיעזר בסיר גריל שנמכר בשווקים (אבל אפשר להשתמש גם בגריל של התנור).

לבצק הלחם:

1 ק"ג קמח לבן מנופה

2 כפות של שמרים יבשים

כף סוכר

2 כפות שמן

ביצה אחת טרופה +כף מלח

2.5 כוסות של מים פושרים( לא חמים).

למלית: ( ניתן לעשות את הלחם גם בלי המלית).

כוס של תרד מאודה קצוץ+ מלח ופלפל+ 100 גרם גבינת פרמז'ן מגוררת

 הכנת הלחם:
1. בקערה רחבה  מערבבים קמח+ שמרים+ סוכר, יוצרים גומה במרכז הקערה ושופכים לתוכה 2 כוסות מים + הביצה והמלח, לשים היטב את הבצק ובהדרגה מוסיפים את 1/2 כוס המים שנותרה, עד שמתקבל בצק רך מאוד וגמיש.

2.מניחים בקערה משומנת קלות, עוטפים בניילון ומשאירים להתפחה כ- 45 דקות..


3. לאחר ההתפחה לשים שוב את הבצק ומחלקים ל- 5-6 חלקים, יוצרים כדור מכל חלק ומניחים על משטח מקומח היטב להתפחה שנייה של 20 דקות.
4. מחברים סיר גריל לחשמל את חלקו התחתון מקמחים מעט, לוקחים כל כדור בצק ביד ומשטחים מעט בעזרת הידיים מניחים בערך2 כפות מהמלית במרכז סוגרים את קצוות הלחם ומהדקים את הקצוות .

5. מניחים בסיר מכסים בחלק העליון של הסיר ומחכים כמה דקות, ניתן להרים את המכסה כדי לוודא שהלחם לא נשרף, בעזרת כף עץ שטוחה או מלקחיים הופכים את הלחם לצידו השני.

6.מוציאים את הלחם המוכן ובעודו חם עוטפים אותו בבד או מגבת נקייה כדי לשמור על הלחות שלו.

שתי הערות חשובות:

* ניתן לעשות את הלחם השטוח גם בלי המלית על מנת לקבל לחם פרווה.

* למי שאין סיר גריל, מומלץ לקמח היטב תבנית אפייה , לכוון את התנור על חום מקסימאלי בפונקצית גריל ולחזור על אותן הפעולות.

5 תגובות:

  1. מי זאת הקוראת בקפה הזו ? היא כנראה מומחית כי היא צדקה.
    הניחוחות של לחם בית מכל סוג ממגע ידיך מגיעים רחוק ונוגעים בדיוק בנקודה הרגישה של כל אדם.

    השבמחק
  2. לחבז' דל פראן

    השבמחק
  3. הפרנה שלך נראית מדהים. אכלתי לחם כזה אצל רימונה ממושב חוסן אך הבנתי שאין ביצה במתכון והבצק מאוד נוזלי. אשמח להסבר שלך לענין הביצה.

    השבמחק
  4. תודה רבה, הפרנה של מושב חוסן נאפית בטאבון בחום מאוד גבוה לכן זמן האפייה מתקצר עוד יותר וניתן להניח בצק די נוזלי, לחם הפרנה עבר מדור לדור , המתכון הנ"ל הוא מתכון משפחתי, הוספת הביצה נועדה להעשיר את הבצק( הוספת שומן למרקם) ולשמור עליו עם טעם טרי ליותר זמן, מרקם הבצק הוא רך מאוד( אבל לא נוזלי) ולכן לאחר ההתפחה השנייה תופחים עליו קלות ומעבירים לסיר הגריל, בהצלחה!!

    השבמחק
  5. תודה))) מתכון מוצלח ביותר. ראיתי אותו בפייסבוק לפני כמה ימים וחשבתי לעצמי שכדאי לרכוש את הסיר בהזדמנות. היום במקרה קפצתי לקנות חד פעמי מתחת לבית וממש בכניסה של החנות הציבו מדף עם סירי אלומיניום וגריל. מה אני אגיד, פגישה גורלית))))
    שוב תודה

    השבמחק