יום חמישי, 6 בדצמבר 2012

סופריטו


 מתכון נוסף וישן  במחברת, מתכון שמתגלגל כמה דורות, כמעט בכל בית בישראל הוא הסופריטו – בסיס לתבשיל של רוטב מבושל, סמיך ריחני ועשיר.
לכל משפחה יש את הגרסה שלה לתבשיל הסופריטו  וגם לסבתא ז"ל הייתה את הגרסה שלה, זה לא היה ממש משנה מאיפה הגיע מקור התבשיל,מה שחשוב היה שהוא ייצא בדיוק כמו של סבתא, בדיוק אותו מרקם, בדיוק אותו הריח, הלוואי ויכולתי להגיד גם בדיוק אותו הטעם, אבל לא משנה כמה שניסיתי משהו היה חסר בטעם, היד של סבתא, היד שמפזרת את התבלינים בסיר, היד שיודעת בדיוק את המינון הנכון, היד שמקבלת הוראות מהלב, "בישול מתחיל מהלב" היא הייתה אומרת, עוד כשהייתי ילדה שעומדת על כסא במטבח, הייתי מוסיפה תבלינים לסיר בלי למדוד כמויות וכשהייתי מסתכלת עליה ל"אישור" היא הייתה מחייכת ואומרת" את מבשלת מהלב" אל תפחדי ותעשי מה שהלב אומר.
מאז אני מנסה לעשות מה שהלב אומר, לא תמיד אלו ההחלטות הנכונות אבל בדבר אחד סבתא צדקה: בישול מגיע מהלב, קערה חמה של סופריטו של סבתא, קציצות בקר, תפ"א,ערמונים, ארטישוק ירושלמי, כולם מבושלים ברוטב סמיך ועשיר, הלב שלי אומר שזה יהיה חורף חם.






 לתבשיל הסופריטו:
400 גרם של ארטישוק ירושלמי  מקולף
200 גרם ערמונים מקולפים- ניתן להשתמש באלו שבואקום
3 תפ"א קלופים חתוכים , חתוכים לרבעים.
4 בצלים קצוצים
6 שיני שום
מלח, פלפל שחור
קמצוץ של אגוז מוסקט
כף שטוחה של בהרט.
כפית של כמון / קימל טחון
לקציצות הבשר
קילו בשר בקר טחון טרי
6 שיני שום כתושות
1 ביצה
חצי כוס כוסברה קצוצה( ניתן להמיר בפטרוזיליה )
חצי כוס בזיליקום קצוץ
כף כמון
כפית מלח, כפית פלפל שחור גרוס
כפית בהרט
כפית פפריקה
3 כפות שיבולת שועל או פירורי לחם.







ההכנה:

מערבבים יחד את כל חומרי הקציצות, יוצרים קציצות  ומניחים על מגש רחב.
בסיר רחב ושטוח יחסית מטגנים ב- 5 כפות שמן קנולה  את הבצלים עד שהם כמעט משחירים- חשוב מאוד לארומה של התבשיל.
כשהבצלים משחירים כמעט, מוסיפים 2.5 כוסות מים, שום ואת התבלינים הרשומים, מחכים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומוסיפים לסיר את הערמונים והארטישוק הירושלמי.

שלב ב:  למי שמעדיף לא לטגן, ניתן לוותר על שלב זה ולהניח את הקציצות ותפוחי האדמה ישירות לרוטב.
במחבת עם 7 כפות שמן מטגנים על להבה גבוה את הקציצות- רק כדי שישחימו הן לא צריכות להיות מבושלות, מסירים מהאש ומניחים בתוך הסיר.
לוקחים את תפוחי האדמה ומשחימים באותה מחבת עד לקבלת צבע חום: רק לצרוב אותן- הם לא צריכים להיות מבושלים, מניחים בסיר.
מבשלים את הכול על להבה נמוכה בינונית בכיסוי חלקי של הסיר עד שכמות הנוזלים מצטמצמת כמעט בחצי- בערך 40 דקות




אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה