דילוג לתוכן הראשי

חלה‎


הבוקר של יום שישי מתחיל ביקיצה טבעית, אבל מוקדמת, משהו בפנים יודע שזה היום בו אני לא צריכה לקום לעבדה, זה היום שאני מתעוררת עם הקפה במטבח ומתחילה את שישי בבוקר באפיית חלה לשבת.
כשרק הכרנו סיפרתי לו שאני אוהבת ללוש לחמים ביד ולא במיקסר, שאני צריכה להרגיש את החיבור בין היד לבצק, להרגיש את הבצק ולהבין תוך כדי מה עוד דרוש לו.
סבתא ז"ל אמרה לי פעם שאפיית חלה צריכה להיעשות בשמחה כאילו אין שום דבר אחר שמפריע למחשבה, את האמרה הזאת החלטתי לאמץ לחיי ואת החלה של שישי מכינה עם שמחה, שום דבר אחר לא נכנס למחשבות.
הלישה הראשונית, ההמתנה לתפיחה וקליעת החלה הפעולה הכי חשובה בעיני בכל העניין, אצלנו  בבית נהוג שעם קליעת החלה מביעים משאלה ואם החלה יצאה מהתנור בדיוק כמו שרצינו  המשאלה תתגשם.
בבוקר של יום שישי החלטתי לאפות את החלה הפעם עם קמח כפרי, הבית התמלא בריח של אפייה אפייה שבישרה את בואו של סוף השבוע, הוא הוציא את החלות מהתנור והניח את התבנית קרוב לחלון כדי לצננן אותן, הסתכלתי עליהן מהמטבח, הן היו יפות בדיוק כמו שהן.. מבחינתי המשאלה התגשמה..





חלה כפרית ( מתכון ל- 2 חלות בינוניות ו- 6 לחמניות, או 2 חלות גדולות)
1 קילו קמח כפרי ( ניתן להשיג בחנויות), אפשר גם קמח לבן רגיל
2.5 כוסות מים פושרים
2 כפות שמרים יבשים
3 כפות סוכר – רצוי חום חום
רבע כוס שמן זית, או 50 גרם חמאה מומסת.
2 ביצים טרופות
1 כף שטוחה של מלח
לציפוי: ביצה טרופה , קצח\ שומשום, מעט מלח גס
ההכנה:
מערבבים יחד קמח, סוכר ושמרים, יוצרים גומה ושמים בתוכה את המים, השמן( או החמאה ), הביצים הטרופות והמלח, לשים יחד לבצק גמיש( אם הבצק קצת יבש ניתן להוסיף עוד רבע כוס מים).
מניחים בקערה משומנת קלות בשמן זית, מכסים עד להכפלת הנפח.
לשים שוב את הבצק , מחלקים את הבצק וקולעים חלות ( ישנם הרבה סרטים ביוטיוב המסבירים דרכים קלות לקליעת חלה).
מניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה, מברישים כל חלה בביצה טרופה ומפזרים קצח או שומשום
 ומתפיחים כחצי שעה.
מחממים תנור לחום של 180 מעלות ואופים את החלות כחצי שעה או עד השחמה בינונית
מיד לאחר האפייה לעטוף את הלחמניות במגבת נקייה להחזרת הלחות לבצק.







פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

כרוב ממולא בסגנון דרוזי

שבת בבוקר, סדנת בישול דרוזית בלב  כפר בגליל ואישה דרוזית צנועה בכיסוי ראש ועברית רהוטה מספרת לנו על אהבתה לבישול, על אובדן הבעל, על גידול ילדים לבד ועל הכנת אוכל מדברים זמינים וירקות שמגדלים בחצר, קצת אחרי הסיפור וכוס הקפה ניגשנו למטבח, והתחלנו לעבוד, עבודה שקטה , בלי דיבורים, הידיים מסבירות העיניים עוקבות והכל במהירות. הייתי חייבת לשחזר לו את אותו טעם מיוחד , את אותה חוויה, אז הכנו אותו שוב, הפעם בעיר הגדולה, כשריח רחוק של תבשיל מסורתי מתפזר בכל החדר. כרוב ממולא בסגנון דרוזי, הכרוב הממולא הכי מיוחד שתכינו.

מצרכים: 1 כרוב בלאדי- כרוב רחב שנוח לפרק ממנו את העלים כף אבקת מרק ( כן כן כך המתכון המקורי) כף בהרט חצי כפית מלח כפית פלפל שחור גרוס 5 כפות שמן זית 2 בצלים קצוצים חצי כוס אורז כוס מים 1 גבעול סלרי כולל העלים קצוץ חצי כפית קינמון 100 גרם חמוציות מיובשות מיץ מלימון אחד חצי כפית כורכום כף בהרט לרוטב חצי קילו בשר בקר טרי טחון ההכנה: חותכים בעדינות חתכים מסביב ל"ליבו" של הכרוב על מנת שהעלים ישתחררו באופן קל בעת הרתחת הכרוב מרתיחים מים בסיר גדול – כחצי ממנו גובה המים ומוסיפים את הכרוב 5- 10 דקות ע…

לחם שום שמיר

כשזה קורה בהפתעה זה קסם, כשזה מרגיש הכי מוכר בעולם זה קסם, כשזה מצחיק כל בוקר מחדש זה קסם, כשלא צריך באמת מילים , כשגם שתיקה מובנת , כשמים זורמים מההרים בשקט ביום של חורף קסום, כשחיוך אחד אומר הכל.  קסמים נמצאים בכל מקום , צריך רק לשים לב אליהם. מקלות לחם שום שמיר בתיק האוכל שלנו, כאלו שנאפו צמודים ורק אחר כך הופרדו , כאלו שיצאו מהתנור ופיזרו קסם בכל הבית.

מצרכים: קילו קמח  2 כפות שמרים יבשים 2 כפות סוכר 1 כף מלח 1/2 כוס שמן זית 2.5 כוסות מים פושרים
לציפוי: 1/4 כוס שמן זית – ניתן להמיר ב- 100 גרם חמאה מומסת 5 שיני שום כתושות  4 כפות שמיר קצוץ  מלח גס לפיזור




אופן ההכנה: בקערה מערבבים יחד קמח, שמרים וסוכר , יוצרים גומה ומניחים בתוכה את שאר מרכיבי הבצק, לשים היטב לבצק אחיד ומעט דביק, אפשר ידני ואפשר ללוש במיקסר עם וו לישה כ- 6 דקות. מעבירים לקערה משומנת היטב בשמן זית ומכסים אותה, מתפיחים את הבצק כשעה. לאחר כשעה מחלקים את הבצק לשני חלקים , בעזרת ידיים משומנות משטחים כל חלק על נייר אפייה ומעבירים אותו לתבנית עם הנייר, חוזרים על הפעולה עם החצי השני. מערבבים את מרכיבי הטופינג ומברישים את שתי תבניות הבצק עם הטו…

סלט עוף ואטריות שעועית

לא ככה חשבנו שיראה תחילתו של האביב שלנו, לא ככה חשבנו שנפתח את עונת השמש. מישהו אמר פעם  " החיים זה מה שקורה בזמן שמתכננים תוכניות ".... הרבה פעמים בבלוג רשמתי  מילים כמו " להעריך את הרגע, להגיד תודה על כל מה שקיים, להעריך את אלו שאכפת להם מהעולם, מהסביבה, מבעלי החיים, מאנשים". לא חשבתי אף פעם שכל המילים האלו יקבלו אצלי משמעות אחרת, לא חשבתי אף פעם שאצטרך להתמודד עם רגעים בהם אני לא יכולה לחבק אנשים ומכה אני מאמינה בכוחו של חיבוק ארוך, לא חשבתי אף פעם שאתגעגע לנשיקות על המצח, כאלו שתמיד אנשים קרובים נותנים , כאילו ואומרים " הכל יהיה בסדר, אני איתך". דווקא עכשיו, דווקא בתקופה כזאת אנשים מסתגרים בבתים, אנשים מגלים מחדש את עצמם, יש שקט, אין לאן לרוץ, כסף פתאום הופך לדבר משנה , כי קודם כל בריאות . דווקא עכשיו מתעוררות בי המחשבות של חשבון נפש, עם מי אני צריכה לדבר, מי הם האנשים שאני צריכה להחזיר אל  החיים שלי ומי האנשים שמצבים כאלו הראו את מי שהם באמת. אז פסח השנה לא יהיה אותו הדבר ואנחנו פה כדי להבטיח לעורר את כל המתכונים הישנים שלנו, כאלו שיתאימו בדיוק לתקופה הלא …